keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Mietteitä taas vaihteeksi...

Tuli nyt tarve avautua taas eräästä asiasta. Eli yhdistysten vuoden koira listauksista. Lara on SBK:n näyttelytulokas 2011 listauksessa sijalla 12. Olen siitä hyvin tyytyväinen toki.
Tuli sitten kommentti jossa todettiin listaukset turhaksi ja että ne pisteytykset eivät kerro koirasta mitään. Mietin että mikä sitten kertoo?

Terveystulokset eivät kerro koirasta mitään. Ainoastaan sen hetkisen terveydentilan. Luonnetestikään ei kerro mitään, jos koiralla onkin huono päivä ja vaikka juoksut tuloillaan eli entistä herkempi. Tai jos testi onkin ihan väärin pidetty, vaikkapa juuri oman koiran kohdalla on tehty virhe.
Ja ainahan voi syyttää kasvattajaa ja sukua! Terveystulokset on huonot ja luonnekin heikko koska kasvattaja on totaalisen paska ja moraaliton ja koiran suku täynnä huonoja koiria.

Näyttelyissä jos koira ei pärjää, on kehän laidalla häiritsijöitä, lähellä juoksuinen narttu, tuomari on puusilmä joka ei tiedä rodusta mitään, koiralla on huono päivä, omistaja hermoili, jne.
Mutta jos menestystä tulee, oli se silkkaa tuuria, tuomari oli erimaatti, tuomari oli puusilmä joka ei huomannut koiran virheitä, jne.

Maastokisoissa menestyksen syynä on myös se hyvä tuuri, sattui olemaan heikkotaso rodussa, rataoli liian helppo,tms. Jos ei menekään hyvin oli rata ihan vääränlainen, liikaa heinää/hiekkaa/tms, iski juuri kova sade/lumikuuro/tornado/jne kun koiran suoritus oli kesken, jnejne.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta jätetään tähän nyt tämä kirjoitus. ;)
Lähdempä tässä ulkoilemaan kera borzoiden.



3 kommenttia:

Henna kirjoitti...

Hyvin kirjoitettu! :) Oon huomannu saman asian: selityksiä riittää loputtomiin. Onhan se joskus niin että tuomarissa on oikeasti ollut vikaa, tai kisojen olosuhteet eivät oo olleet maailman parhaimmat, mutta luulis kaikkien tietävän että semmosta sattuu ja voi tapahtua kaikille. Ja tapahtuukin.

Koiraihmiset vaan suhtautuu kaikkeen niin henkilökohtaisesti.. Mikä on sinänsä hyvä, mutta sinänsä huono. Kunhan vaan kaikki muistais ajatella koiriensa etuja!

sanna kirjoitti...

Itsekin mietin sitä saamaasi kommenttia, ja tuli mieleen, että mitäköhän sillä haettiin. Oliko kyse nyt taas siitä koiraihmisten keskuudessa valitettava yleisestä kateudesta vai mistä?

Kummallista joka tapauksessa.

Minusta listaus on yksi niitä harvoja asioita, jotka oikeastaan jopa kertivat koirasta jotakin; joka kisassa/näyttelyssä/kokeessa ei voi olla huonoimmat mahdolliset olosuhteet. Jos koira on koko vuoden listauksessa sijalla X, se tarkoittaa sen suoriutuneen koko vuoden ajan suht tasaisesti. Ja se taas nimenomaan kertoo siitä koirasta paitsi nyt tietenkin näyttelyiden/kokeiden määrän, niin myös keskimääräisen sijoituksen näissä näytelmissä/kokeissa.

Onnea vielä suorituksesta!

Anonyymi kirjoitti...

mun mielestä näyttelytuloksia ei pitäisi hirveesti tuijotella jalostusvalintoja tehdessä. Mut tietenkin se kertoo jotain jos koira on kiertänyt ja kiertänyt eikä senh kummempia tuloksia ole tullut.. Näyttelyt ovat enemmän ja enemmän showta ja nykyään yhä virheellisesti rakeentuneita koiria nähdään roppina. Yhä useampi ihminen menee siihen halpaan että valitsee koiralle kumppanin komean tittelirivin takia. On toki niitä hyviä tuomareita joiden linja pitää eikä esittäjän naamalla ole merkitystä. Mutta näyttää enemmän ja enemmän siltä että jatkuvasti mennään siihen suuntaan että näyttelykoiralta vaaditaan hirvee turkki, ylikorostuneet kulmaukset ja tälläiset koirat pärjäävät vaikka rakenne olis jotain ihan karmeeta. Tulee ehkä sekavaa asiaa, mutta hankala yrittää kiteyttää ajatuksiani. Koira voi olla listoilla hyvillä sijoilla, mutta siitä ei kannata sokaistua!!