sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Vastaukset kysymyksiin

Miten päädyit kasvattajaksi?
Kasvattaminen on ollut haave lapsuudesta asti. Halu omalta osalta toivon mukaan ajan myötä edistää rotua eteenpäin on aina ollut mielenkiinnon kohde, eri asia toki on tuleeko siihen ikinä pääsemään. Myös genetiikka, jne on aina kiehtonut. Mielenkiintoista on seurata pentueen kasvua ja kehitystä, yms. Itsellenihän pääasiassa kasvatan, plussaa jos joku muukin tykkää eikä kaikki pennut kotiin jää. ;)

Miksi valitsit juuri whippetin/venakon ja miksi aloit kasvattamaan juuri niitä?
Whippet on aina miellyttänyt silmää. Luonne, ulkonäkö ja terveys on kiehtonut, harrastuksina vinttikoiraurheilu kiinnostanut. Viimein kun ensimmäisen whippettini sai, oli se sitten menoa.
Borzoi oli melkoinen vahinko että alunperin sellainen tuli. Lapsena suorastaan vihasin venakoita kun koirakirjoista luki kuinka "hulluja" nuo on. Kuitenkin koulukaverin edesmennyt Sofi (Rainmaker Kopeck) muutti täysin mielipiteeni ja ihastutti rotuun.

Rotuina nuo tuntuvat omimmilta. Sen mitä olen eri rotujen kanssa päässyt aikaa viettämään enemmänkin, ei mikään ole tuntunut niin omalta. Olikin siis melko itsestäänselvyys että tässä on NE rodut jota kasvattaakin haluan.

Millaista on elää isomman vinttarilauman kanssa?
Hyvin mutkatonta ja melko helppoakin. Ruoka, ell, jne kulut toki on isompia ja asuntoa on vaikea löytää vuokralle, mutta noin muuten on helppoa ollut. koko lauman voi päästää kerralla pihaan juoksemaan, muutoin koirat helppo lykätä autoon ja huristaa koirapuistoon tai kuopalle. Yleensä tuolloin otan vain osa ja loput pääsee lenkille ja pellolle juoksemaan. Nyt meillä on hyvin toimiva lauma, hoitokoira on pakkaa sekoittanut ja elo nyt melko villiä sen takia, mutta muutoin hyvin toimiva lauma.

Kaikki syövät samaa ruokaa, saavat energian purettua juoksemalla vapaana. Autoon mahtuu tarvittaessa kaikki koirat mukaan. Kaikilla samat harrastukset (näyttelyt, maastojuoksu) + jos tulevaisuudessa poikien kanssa alkaisi agilitya kokeilemaan. Rokotukset yritetään niputtaa niin, että useampi pääsee samalla kerralla.

Meillä tämä elämäntapa siis toimii, kaikille tämä ei toki sovi. :) Muuta elämäähän meillä ei oikein olekaan kuin koirat. Nämä eivät edes vie paljon tilaa. Tarvittaessa saan yksinkin vietyä kaikki 7 samaan aikaan lenkille, juoksuvyö on pelastus!

Mitkä ovat suurimpia saavutuksiasi koirien kanssa?
Hmm, toki tämä että on lauma hyvin yhteen toimivia koiria ilman suurempia rähinöitä. Ensimmäisen pentueen kasvattaminen kunnialla luovutusikäisiksi (ja vastuuhan toki on koko koiran eliniän ja vielä sen jälkeenkin) ja mahtavien kotien löytyminen. Koirakohtaisesti voisin jotakin vielä luetella:

Netan kuntoon saaminen. Laihasta, pitkäkyntisestä ja pelokkaasta koirasta jonka hampaita oli mädäntynyt suuhun, ollaan päästy tukevahkoon (nyt laihtunut kyllä eli ihan ok kunnossa nyt), rohkeaan, iloiseen ja hirmuisen pirteään neitoon jonka hampaita ollaan hoidettu ja kynnetkin saadaan jo itse leikattua.
Kiran kohdalla menee tuonne harrastusten puolelle eli n.7kk pentujen saamisen jälkeen Kiran upea debyytti juoksu HVK:n maastokisoissa SA-tuloksella.
Koukun lihottaminen on ehdoton ykkönen. Sain pojan mahan kestämään mm. lihaa.

Laran HVK:n maastomestaruus on ehdoton saavutuslistan ykkönen! Myös se, että takana 5 kisaa ja plakkarissa 3 sertiä, cacil, vara-cacil ja sa. Kisakuntoon saaminen amatööriltä!
Näyttelyissä ehdoton ykkönen on SVKL:n erkkari, Laran ollessa tiukalla Venäläisellä tuomarilla NUO-ERI NUK1 SA.

Adon BIS-pentu Piccolo eventosta on ehdoton ykkönen.
Unnan ERI tiukalta tuomarilta Voittajassa.
Darian KP pentunäyttelystä ja saavutuksena sekin, että antaa nykyään katsoa hienosti hampaansa!

Miksi päädyit koirista juuri vinttikoiriin?
Vinttikoirien luonne, terveys, ulkonäkö, harrastukset... Mitäpä siitä voisi sanoa? Täydellinen roturyhmä. Koiria jotka eivät pääsääntöisesti sekoa päästään vaikka koko ajan eivät tekemistä saisi, roturyhmä jota ei pääsääntöisesti ole menty liioittelemaan liikaa. (poikkeuksiakin toki on)
Vaikea selittää :D Roturyhmä joka sisältää kauniita, elegantteja koiria jotka ovat täynnä räjähdysmäistä nopeutta ja voimaa.

Humoristinen kysymys; jos saisit valita piirteitä nykyisistä ja menneistä koiristasi, mitkä piirteet miltäkin valitsisit "unelmakoiraasi"?
Hmm...
Netalta valitsisin rauhallisuuden hihnassa ja tottelevaisuuden vapaana ollessaan (koulutuskysymys, tiedän ;) ).
Kiralta valitsisin sosiaalisuuden ja ulkonäkö seikoista pään ja ilmeen!
Koukulta valitsisin miellyttämishalun ja tuon pöhkön leikkisyyden :D
Laralta valitsisin nopeuden, ketteryyden ja vieheinnokkuuden. (unelma borzoita ajatellen myöskin pään, rakenteen ja turkin)
Unnalta valitsisin tuon sisukkuuden ja rohkeuden.
Adolta valitsisin katseen lisäksi tuon hurmuriluonteen (en tiedä miten poika onnistuu sydämet sulattamaan niin helposti)
Darialta valitsisin tuon ihmissosiaalisuuden myöskin ja värityksen

Näin niinkuin yleisesti ajateltuna, mikä sekasikiö tuosta sitten tuleekaan mutta ;)


AnonyymiMiten ihmeessä sinulla on rahaa kaikkien koirien elämiseen? Auttavatko vanhempasi? Töissä? Kummastuttaa..
Asun kotona, rahani menevät miltei kokonaan koiriin. Olen työtön, ensi kuussa aloitan kuitenkin tallityötkin. Vanhempani ovat täysillä mukana tässä ja omia koiriahan minulla onkin vain 4 (+2 yhteisiä ja 1 äidin), tosin omaan asuntoon muuttaessani mukana muuttaa vain borzoit (näin olemme sopineet vanhempieni kanssa, välillä sitten tulen muitakin koiria ottamaan). Ilman vanhempiani tämä kaikki ei olisikaan mahdollista, yhdessä maksamme, hoidamme, jne lauman ja olemma hyvin onnellisia tähän elämäntyyliin.

Meillähän ei tosiaan muuta elämää ole ja vuoden kohokohdat onkin kisat ja näyttelyt. Emme ole pahemmin sukulaisiin yhteyksissä, emme pidä juhlia, emme käy ulkona syömässä, jne. Olemme veljeäni lukuunottamatta myös absolutisteja. Ystävämmekin löytyvät koirapiireistä.


Huonot vastaukset, tiedän. Kipeänä ei oikein ajatus kulje. :/

3 kommenttia:

sanna kirjoitti...

Hyviähän nuo olivat! Mielenkiintoisia asioita, ja pitkälti samat asiat vinttareissa alun perin alkoivat itseäkin kiinnostaa. Plus tietenkin niiden viileys; höseltäjät on suloisia, mutta omaa perhettä henkeen ja vereen rakastava, ylpeän etäinen vinttikoira on kyllä jotain upeaa.

Omat nyt ovat tällaisia sosiaalihösääjiä ;). Hyvä vaan.

sanna kirjoitti...

Hyvähän tuo oli! Pitkälti samat asiat vinttareissa kiinnostavat minuakin, plus niiden etäisyys vieraita kohtaan. Vaikka hösääjähauvat ovatkin suloisia nekin.

Anonyymi kirjoitti...

Upeesti kerrottu vinttikoiramaisesta elämästä <3. Moni ei tajua miksi niin ja niin monta koiraa, mutta jokainen on oman persoonaallisuutensa myötä Rakas. Ja sulla on niin kauniit ja komeat koirat..ja täytyy myöntää että fb-kamuna seuratessni Laraa ja Dariaa (+ <3 hippettejä) on tullut pienoinen haave:jonakin päivänä mullakin (siis borzoi, tällä hetkellä haaveilen toisesta wipukasta :D.) Mut nyt sakemannikasvattaja on Rakastunut wipukoihin.Voiko suloisempaa luonnetta, vauhtia ja kaunista rotua löytää???Meiän Rakas Fasti (nyt 2-v) on sytyttänyt Ison Rakkauden rotuaan kohtaan, Fasti:olen melkein hyvä ellen täydellinen ;).!Rapsutkset kaikille karvakuonoille <3!T.Anne J.